Vilka är de mest användbara spannmålen: bovete, ris, pärontorn eller hirs? Hälsosam mat: Frukost och luncher med den mest användbara gruelen

Vilka är de mest användbara spannmålen: bovete, ris, pärontorn eller hirs? Hälsosam mat: Frukost och luncher med den mest användbara gruelen

Olika spannmål – en av de äldsta livsmedelsprodukterna, som ligger i människans diet för tusentals år. Porridor är användbara vid vilken ålder som helst och med vilken diet som helst skiljer sig de i mikroelementets sammansättning och deras användbara egenskaper.

Vi kommer att diskutera de mest användbara porridorna.

Egenskaper av spannmål i de mest användbara spannmålen

Kornsplantornas korn innehåller många näringsämnen:

• Snabb kolhydrater, stärkelse,

• fiber (komplexa kolhydrater),

• vegetabiliska proteiner och aminosyror.

• vitaminer och mineraler (kalium, kalcium, magnesium, fosfor, zink, samt tiamin, pyridoxin, riboflavin, nikotinsyra, livsmedelsenzymer)

Spannmål beredas på något sätt: de kokas, slipas i mjöl, läggs vid bakning och tillagning av huvudrätterna. För en fullvärdig, balanserad diet är det nödvändigt att inkludera så mycket mat som möjligt i kosten och byta ut de mest användbara spannmålen och olika spannmålsprodukter.

Den mest användbara gröt i vår kost

bovete – ledaren i antalet försäljningar i butiker, även om det i strikt mening inte hör till gruppen av spannmål och är en örtväxt. Det förtjänar sin popularitet på grund av dess låga kaloriinnehåll – 90 kcal per 100 gram produkt. Därför används det ofta på dieter och för diabetiker.

1

I bovete groats nästan 20% av vegetabiliskt protein, så bukvete gröt är mycket näringsrik och mättade under en lång tid. I vegetarisk mat föredras denna flingan ofta som ett substitut för animaliska proteiner och en källa till “långa” kolhydrater.

I Indien kallas bovete “svart ris”, och i allmänhet är spridningen av denna spannmålskultur typisk för Asien och Östeuropa. I västra stormarknaderna – det här är en sällsynthet, som säljs i avdelningar med nationella produkter.

Risgrönsaker – ligger till grund för kosten för 3 miljarder människor på planeten som bor i Indien, Kina, länderna i Stillahavskusten. Förresten är det vanligt att använda “brunt” brunt ris, som vi uppfattar som en exotisk sort.

I europeiska länder, den vanligaste “white”, polerad eller ångad versionen, som inte har sådana användbara egenskaper. Därför är det bättre att köpa riskorn med en minsta nivå av bearbetning.

Risgrönsaker är allmänt kända för sina sorptionsegenskaper, det är därför det används för behandling av leder och saltavfall när metaboliska processer störs.

Havregryn – omedelbart förknippad med en hälsosam frukost och barnmat (det bör noteras att i de vackra lådorna för barnmat säljs samma malda havregryn, bara två eller tre gånger dyrare). Producerad från havre, som behandlas på olika sätt – detta bestämmer graden av slipning.

Rougher slipning med minimal bearbetning är det mest användbara, och det är bäst att laga havregryn i en enda form, det tar ca 30-40 minuter.

“Hercules” eller havregryn är en produkt som tillverkas av havre med specialteknik. Fröerna av havre rengörs, ångas och planeras för att laga gröt från havregryn, det räcker att laga dem i 5-7 minuter.

I havregryn är det höga innehållet av vegetabilisk fiber olöslig fiber som hjälper till att rensa tarmarna och förbättra matsmältningen. Flytande havremjöl på vattnet och havregryn är ett underbart alternativ för personer som har gastrit och en predisponering mot magsår. Gluten i havregryn har en mjukgörande, omslutande egenskap och normaliserar surhet i magen.

korngryn – En väldigt användbar spannmål erhålls från kornkorn, utan förtjänst hänvisat till kategorin regering, arméprodukter. Korrekt kokt pärontorn med smör till smak smakar inte mindre än ris, och överstiger det i vissa avseenden – innehåller mer kalium, fosfor och andra mineraler.

Före matlagning ska pärlbyggen blötläggas i flera timmar, skölj därefter och efter kokning, laga i låg värme i minst en timme eller lämna i en varm ugn i 3-4 timmar. Utmärkt med svamp, stewed grönsaker, lämplig för kostnäring.

hirs – nästan inte genomgår mekanisk behandling, innehåller därför tillräckligt med fibrer och näringsämnen. Användbara ämnen i kompositionen av rena kärl, eliminera tecken på ateroskleros och bidra till att sänka kolesterol.

Det ska användas med försiktighet i pankreatit, eftersom polysackariderna i vete kan försvaga verkan i bukspottkörteln. Av samma anledning rekommenderas det inte för personer med diabetes.

Corn Croup – En näringsrik, användbar produkt för ditt bord, som kännetecknas av en lång period av matsmältning, och ger energi i flera timmar.

Innehåller vitaminer A, E, PP, kalium, magnesium och andra mineraler som är användbara för hjärt-kärlsystemet.

Linfrö – har ovillkorlig läkningskvalitet, används vid behandling av gastrit och sår, reducerar kolesterolhalten, normaliserar mikrofloran i mag-tarmkanalen och förbättrar peristaltik.

Det är källan till essentiella aminosyror och mineraler som bidrar till förnyelse av vävnader i hud, ben och leder. Även i bryggd form ser linkorn inte mycket aptitretande, så de kan läggas till soppor och andra kurser.

Det bästa alternativet – slipa lite korn och tillsätt till flingor, bakverk och andra rätter, linmjöl har praktiskt taget ingen inverkan på smak och konsistens hos huvudprodukterna.

Ytterligare spannmålsprodukter

På senare tid har mycket uppmärksamhet ägnats åt innehållet av gluten i produkter. Gluten – en vegetabilisk blokok, som innehåller många zlakovye-korn: vete, råg, oves, yachmen och andra. Gluten är frånvarande i bovete, ris, majs, så de anses vara mer “friska”. Emellertid är den genetiska intoleransen mot gluten mindre än 1% av befolkningen. Därför är det bäst att fokusera på dina egna preferenser, för att förbereda den mest användbara gröt.

Kornprodukter av snabbmatning kan väsentligt underlätta processen och spara tid, men kom ihåg några punkter. Färdiggjorda frukostar (ringar, bollar), karamelliserade flingor, müsli och instant porridge från påsar som helt enkelt kan kokas är produkter av extruderingsbehandling. De tillåter dig att omedelbart använda produkten i sin färdiga form, men har inte särskilt användbara egenskaper.

I strängsprutningsprocessen under påverkan av tryck och hög temperatur förstörs biologiskt aktiva och smakliga substanser. Därför kompletteras sådana produkter ofta med “bitar av bär och frukter”, choklad, karamelsocker, citronsyra och smakämnen.

En annan intressant punkt om halvgrönsgröt – Det är krossat korn av renat vete, mycket högkalorit flingor praktiskt taget utan fiber. Det finns ofta i ranson på sjukhus och barns institutioner. Denna tradition går tillbaka till grunden för sovjetisk dietologi, när viktökning betraktades som en av indikatorerna för hälsa och rätt näring. På sjukhus och sanatorier fick man därför mycket bröd, pasta och en mango till frukost – snabbt och enkelt kokt. Så, semolina är ett ganska lämpligt alternativ för en läcker hjärtlig frukost, men inte lämplig för konstant användning.

Så, de mest användbara spannmålen kan tillagas från någon fullkornspannmål, som är välmättad och hjälper till att bibehålla hälsan. Gröt ska inte vara en symbol för kost- eller åldersbegränsningar. Denna överkomliga, hälsosamma maträtt ska alltid vara i familjemenyn.

1
Ссылка на основную публикацию
2019