Albanija – počitek, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid

Albanija - počitek, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid

Albanija Nahaja se v zahodnem delu Balkana, na jugovzhodu Evrope. Meja na Srbijo, Grčijo, Črno goro in Makedonijo. Od jugozahodne strani ga opere Jonsko morje z zahodnim Jadranom.

Prebivalstvo Albanije je približno 3,5 milijona ljudi, od katerih jih je 95% Albancev. Druge narodnosti, ki prebivajo v njej, so Črnogorci, Slovaki, Grki in Cipi.

Uradni jezik v tej državi je albanski, vendar se lahko srečuje tudi z italijanskimi, grškimi in celo nekaterimi slovanskimi jeziki.

Lokalna valuta, imenovana lek, znaša 100 vrtcev. V ozadju bankovca od 100 do 5000 leksov in kovancev v nominalni vrednosti od 1 do 100 leksov. V različnih letih so bili izdani bankovci istega apoena, vendar se razlikujejo po videzu. Tudi v Albaniji lahko prosto plačate z ameriškimi dolarji in evrima.

Popis prebivalstva leta 2010 je pokazal, da muslimani v Albaniji predstavljajo 48,8%, pravoslavni – 43% in katoliki – 8%.

Albanija – glavno mesto in velika mesta

Glavni Albanec Tirana je postal leta 1920. Prebivalstvo megalopolis je po uradnih podatkih za leto 2010 – 386 420 prebivalcev, in po neuradnih – skoraj milijon ljudi. Njegova populacija v smislu etnične sestave je skoraj homogena, večina jih je Albancev. Mesto je precej kompakten, zato je prijeten za pohodništvo. Približno 80% vseh industrijskih podjetij v državi je v njej koncentrirano. V prestolnici je zelo malo arhitekturnih znamenitosti. Le v starem centru Tirane so v postavitvi ohranjene nekatere tradicionalne orientalske značilnosti.

Tudi tako velika mesta kot Durres, Vlora, Berat, Lushnya, Korcha, Elbasan, Fieri in Skadar lahko opazimo.

Albanija – počitnice in izleti

Obala Jadranskega morja je čudovit kraj za počitek celotne družine, še posebej, ker se hoteli v Albaniji nahajajo med borovim gozdom. Jonsko morje ugodno razlikuje od ostalih s svojimi majhnimi plažami in kristalno čisto vodo. Albanija je gorata dežela in tudi znana po jezerih. Skoraj vsa mesta imajo svoje jezero.

V Albaniji lahko uspešno združite morske ture z zgodovinskim in kulturnim. Ta država poleg čistega morja, snežno belega peska, narave, starodavne zgodovine in mediteranske klime, ponuja bogat kulturni počitek.

1

Albanija – zanimivosti

Tirana je zelo lepo kozmopolitsko mesto z lastnim edinstvenim čarjem. Postopoma se znebi sive preteklosti in cvetovi tik pred našimi očmi. Obstaja veliko očarljivih prijetnih parkov, svetle lepe zgradbe, galerije, zabaviščni centri in muzeji. V središču Tirane so lepi kipi, freske in piramida, v kateri je bil najden večni mir Enverja Hoxhe. Kljub dejstvu, da je Albanija imela komunistično preteklost, ima mesto veliko verskih objektov, cerkva, ki vsebujejo dragocene zidne slike in ikone.

Nedaleč od prestolnice v Kruiju stoji srednjeveški grad Scandenberg, v katerem sta dva muzeja, poleg grajskega pa je obnovljena osmanska tržnica, kjer lahko kupite spominke in dela lokalnih obrtnikov.

Nič manj zanimiva je trdnjava Rosafe, ki je bila zgrajena pred rimskim osvajanjem. Leta 1913 je bila vključena v vojaške operacije.

Eno najstarejših mest Albanije je Berat. Njegovi arhitekturni spomeniki so bili na seznamu Unescove svetovne dediščine, mesto pa je kot muzej na prostem. Berat pogosto imenuje mesto tisoč oken, ker ima le izjemne spomenike Otomanskega cesarstva.

Čarobno mesto Saranda je primerno za tiste, ki sanje o romantičnem odmoru ob morju. Ima precej razvito turistično infrastrukturo in ugodne cene. Prijetno vzdušje takoj privlači potnike! Luksuzne obale, slikovite ulice in neprekosljive pokrajine bodo dolgo pozabljene po romantičnem počitku.

Ampak ne omejite se samo na obalo, ker v Albaniji je toliko lepih krajev. Skoraj v vsaki vasi ali mestu najdete zanimive pokrajine, očarljive hiše in slikovite cerkve s starimi ikonami in slikami.

Na primer, v Berduotchi lahko opazujete življenje čaplje, kurjene pelikane in druge enako lepe ptice. Nihče ne bo ostal ravnodušen do gorskih krajev, barve in kulture lokalnih vasi, raziskav dostopnih in zanimivih arheoloških spomenikov, kot so opuščeno mesto Apolonija ali rimski amfiteater v mestu Duroossi.

Lahko greš po planinskih poteh v Albaniji, na primer na masivu Torroni ali na severu države do Alp.

Prav tako so čudovite poti za kolesarske izlete, v zimskem času lahko snowboard in smučanje. Poleg tega je veliko gorskih rek, zato obstaja možnost, da rafting, kajak ali rafting na kajakah, vendar že v krajih, kjer je reka mirnejša.

Albanija – vreme

Podnebje v Albaniji je zmerno subtropsko Sredozemlje. Vročo suho poletje (julija +24 +28 C) in vlažna hladna zima (na severu +6, na jugu + 14C). Temperaturni režim je odvisen od tega, kako daleč je lokacija nad morsko gladino. Ker v nekaterih delih države v zimskem času obstaja do -20 ° C, poleti ne presega + 10 ° C.

Padavine padejo v višini 600-800 mm na leto, največje število pa spomladi in jeseni. V gorskih območjih, na nadmorski višini približno 1000 metrov, snežni pokrov lahko traja več mesecev.

Vreme v Albaniji zdaj:

Albanija - počitek, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid Albanija - počitek, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid

Albanija – kuhinja

V Albaniji imajo prednost meso (jagnjetina, govedina), ribe (postrv in krap) in zelenjava. Enkrat je velik vpliv na lokalno imelo slovansko, turško in grško kuhinjo.

Takšne nacionalne jedi je treba poskusiti kot kukurech, fargesa-tiranin, šiškabab, sladoled in sladke riževe pecivo. Poletje daje prednost kumarskemu juhu in prevarantu.

Albanci raje zelo močno kavo, to ne bi smeli pozabiti pri naročilu v lokalni restavraciji.

Z alkohola so najboljša vina. Ljubitelji močnejših alkoholnih pijač bodo zadovoljni, saj bodo poskusili poparke hersišč na zeliščih, lokalnih žganjah in sadnih likerjih.

Albanija – zanimiva dejstva

Albanci, čudno, potrjujejo, kar je reklo ne s klimom, temveč s tresenjem glave iz druge strani. Njihova negativna poteza ustreza našemu “da”, to je nagib glave. V Tirani in drugih večjih mestih to ni tako pogosto, toda v pokrajini so ljudje resnični za svoje običaje, zato pogosto pride do nesporazuma med turisti in lokalnimi prebivalci.

Albanija – registracija vizumov

Državljani Ruske federacije, ki so se odločili za obisk te države od 30. maja do 31. oktobra, ne potrebujejo vizuma (v tem času je možen 90-dnevni privatni obisk).

Če obstaja nacionalni vizum kategorije D za katero koli izmed schengenskih držav ali schengenskega vizuma kategorije C, tudi albanski vizum ne bo potreben. Če takih dokumentov ni, morate vnaprej skrbeti za ustrezen vizum. V zasebnem povabilu bodo stroški znašali od 5 USD, poslovni vizum pa bo stala 20 USD.

Albanija – veleposlaništvo

117049 Moskva, ulica Mytnaya, d 3 kvadratnih metrov 8. mesto
Tel. 230-77-32

Zemljevid Albanije

Albanija - počitek, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid

1
Ссылка на основную публикацию
2019