Argentina – prosti čas, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid

Argentina - prosti čas, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid

Argentina – Južnoameriška država z republikansko vladno obliko. Država se nahaja na jugovzhodu celine, spada tudi vzhodno od Tierra del Fuego in Staten Island in več manjših otokov. Od zahoda Argentina deli svoje meje s Čilom, v severo-vzhodu – z Urugvajem in Brazilijo, na severu – s Paragvaj in Bolivijo. Atlantski ocean pomiva vzhodna ozemlja države. Zemljišča Malvine in Falklandskih otokov še vedno ostajajo sporna za Argentino in Veliko Britanijo.

V Argentini živi približno 40 milijonov ljudi. Nekdanja španska kolonija v Argentini praktično nima avtohtonega prebivalstva, ki je bila iztrebljena v kolonialnem obdobju. Predniki sodobnega naroda so bili številni priseljenci iz Evrope. Oblikovanje etnične sestave države je potekalo v 19. in 20. stoletju.

Danes je skoraj 85% prebivalcev bele. Indijci (že pomešani s belci) so samo 4%. In delež avtohtonih plemen (mapuche, tob, stakes, matako) predstavlja le pol odstotka vseh prebivalcev države.

Med priseljenci obstaja velika raznolikost: Italijani in Španci so v večini, ki ji sledi številka, ki ji sledi francoski, Armenci, Nemci, Britanci, Čehi, Poljaki, Romi, Arabci in majhno količino Slovanov.

Med religijami prevladuje katolicizem. Za katoliče se šteje 90% vernikov v Argentini.

Uradna valuta države je argentinski peso. Sestavljen je iz 100 centavosov. V menjalnicah za 10 pesos lahko dobite nekaj več kot 2 nemške znamke (2,14).

Iz zgodovinskih razlogov je španščina postala uradni jezik. Za nekatere dejavnosti (zaposleni v bankah in vladnih agencijah, prodajalci v dragih trgovinah) potrebujete znanje angleščine.

Argentina – glavno mesto in večja mesta

Glavni kapital Argentine je bil Buenos Aires. Ima okoli 12 milijonov prebivalcev. Po tem kazalniku je bilo mesto med desetimi največjimi mega-mesti na svetu.

Španska interpretacija imena zveni kot “Mesto svete Trojice in pristanišče Marije Gospe”. Tu je vlada države.

1

V 19. stoletju je bila razdelitev mesta v 48 okrožij odobrena. Od takrat se struktura ni spremenila. Mesto ima dva rojstna dneva. Leta 1536 je bila ustanovljena in leta 1580 je bila po indijancih napadena in dokončana.

Buenos Aires je danes kulturno in izobraževalno središče Argentine. V državi sta dve pomembni izobraževalni ustanovi: Nacionalni inštitut in Univerza v Buenos Airesu.

Kapitala se je vedno znova poskušala prenesti v druga mesta. Toda vsaka zakonodaja, ki se nanaša na to temo, je od predsednikov prepovedala prepoved in ni ostala brez ratifikacije. Trenutno kongres ponovno razmišlja o možnosti premika kapitala.

Glavni problem Buenos Airesa so revnejši četrti (slumovi). Njihova prenaseljenost je povezana s stalnim procesom selitve prebivalcev podeželja v mesto, pa tudi s priseljevanjem migrantov iz različnih držav. Kljub prizadevanjem oblasti ostaja naloga zmanjšanja gostote na teh območjih nerešena.

Druga večja mesta so Argentina Cordoba (1.340.000.), Rosario (1,24 milijona evrov.), Mendoza (885 th.).

Argentina – počitnice in izleti

Argentina ima obalo 2,5 tisoč kilometrov. V razmerah blagega toplega podnebja je rekreacija na plaži postala priljubljena možnost za prostočasne dejavnosti za ljudi in obiskovalce. Glavna letovišča: Mar del Plata in Miramar. Na njihovih morskih območjih je na stotine hotelov.

Za potapljanje v Argentini so vsi pogoji. Puerto Madryn je zabavni center za ljubitelje plavanja pod vodo s potapljanjem. Mesto se nahaja na otoku Valdez. Globina potapljanja doseže 60 metrov. Voda je dovolj čista, vidljivost je 15 metrov. Na globini se temperatura vode zmanjša na +4 stopinj. Dno izgleda hladno. Ta učinek je ustvarjen zaradi bele spužve, kar tukaj – neverjetno količino.

Argentinski Andi od maja do septembra srečujejo smučarje. Najbolj priljubljeno letovišče je San Carlos de Bariloche, ki se nahaja v regiji Patagonia. Spust je opremljen z najboljšim dvigom v Južni Ameriki. Celo poleti letovišče ni prazno. Jezero z enakim imenom je dober kraj za ribolov, gozdna območja okoli rezervoarja pa so polna igre, za katero je lov odprt.

Interes za goste so izleti na vulkane. Tronador (3554 m) je izumrla vulkan. Za plezalce je privlačna, saj se šteje za klasično varianto plezalnih poti do vrha.

V Argentini grejo za izboljšanje njihovega zdravja. Termalno kopališče Balneal se nahaja nedaleč od smučišča Kawahu. Osnova zdravljenja so vroči izviri, ugodna klima in čist zrak.

Za ekoturizem so zanimivi nacionalni parki, ki jih ne dotika civilizacija. Največji izmed njih – Iguazu, Los Cadones, Fitzroy, El-Kokuna in mnogi drugi.

Argentina – zanimivosti

Naravne znamenitosti so glavni predmeti, ki privabljajo turiste v to državo. Toda za začetek poznanstva z Argentino sledi, vseeno, iz prestolnice, Buenos Aires. Obstaja veliko kvadratov (Plaza de La Republica, Plaza del Congreso, Plaza Dorrego in drugi). Antikvarne trgovine so izbrale te dele mesta za organizacijo trgovine. Tu lahko kupite starine kot spominke.

Brezpogojno zanimanje za goste je najstarejša stavba mesta – mestna hiša Cabildo. V njem je muzej. Med drugimi znamenitimi kraji so “Pink House”, katoliške cerkve, predsedniška palača.

Če želite narediti nakupovanje, potem bi morali iti na ulico Santa Fe, kjer so zgoščeni modni butiki. Veliko barov in restavracij je na območju San Telma.

Med stotinami muzejev mesta so gotovo tisti, ki želijo obiskati brez neuspeha. Priljubljeni muzeji:
• likovne umetnosti,
• Nacionalni,
• Umetnostna galerija,
• Zgodovinski in drugi.

V drugem velikem mestu – Cordoba, je znana Univerza San Carlos. In mestni zgodovinski muzej se šteje za največjega in najbolj informativnega v celotni državi.

Brezpogojna naravna vrednost Argentine je Iguazu Falls. Nahajajo se v istem imenu, na obmejnem območju Paragvaja, Argentine in Brazilije. Posebno lepa je kaskada, sestavljena iz 14 slapov.

Na otoku Tierra del Fuego ture odstopati od namena poznavanja posebnosti območja. Zaščiten z rdečo lisico vlade, severnoameriški bober, gvanako Condor, kormoran, rumene nosom gosi, ki živijo tukaj.

Iz Tierra del Fuego se redno organizirajo izleti na Antarktiko, na lokacijo argentinske vojaške baze.

Argentina – vreme (podnebje)

Skrajni severni del Argentine je v tropskem podnebju, osrednji del države je subtropska, na jugu pa v zmerni coni. Januar je najtoplejši mesec v letu. V tem času na severu države dnevne temperature okoli +33 stopinj. Celotno leto na severu Argentine je toplo. Tudi pozimi se ne postane hladnejša od +22 stopinj.

Za središče so značilni kazalniki +26 poleti in pozimi +17 stopinj. In na jugu poleti v povprečju +15 stopinj, pozimi – do -7.

Potovanje v Argentino je najbolje načrtovano za obdobje od oktobra do maja.

Vreme v Argentini zdaj:

Argentina - prosti čas, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid Argentina - prosti čas, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid

Argentina – kuhinja

Na oblikovanje argentinskega jedra so neposredno vplivali ljudje, ki sestavljajo večino prebivalcev države. Prihajajo iz evropskih držav. Poleg tega sledijo motivi perujske, mehiške, čilske in brazilske kuhinje. Toda španske note še vedno prevladujejo v naravi kuhanja.

Meso na žaru je nedvomno najbolj priljubljena in priljubljena hrana. Argentina je največji dobavitelj govejega mesa na svetu. “Asado” – kuhana goveda na ognju. Izmislili so ga lokalni pastirji gaucho, ki so v starih časih na pljuju nad ognjem pekli cel trup telet.

Ocvrto meso postrežemo s pikantno omako – “simicurri”. Pridobiva se iz različnih začimb, pomešanih z vodo, sladkorjem, kisom, olji in soljo.

In najboljši sladica je pite “empanadas” z različnimi polnili. Med pijačami, Argentinci raje “mate” čaj. Uživanje se porabi za nedoločen čas. Argentinska rdeča vina so znana po vsem svetu.

Argentina – zanimiva dejstva

Strastni in čutni tango prihaja iz Argentine. To je ljudski ples, ki je prišel iz srednjega veka. V plesu sta sodelovala dva partnerja – moški in ženska. Jasna značilnost tega je bil jasen ritem in moč.

Tango je hitro postal svetovno znan. To je ples medsebojne ljubezni. Pomembno je občutiti partnerja v njem, saj je veliko gibanj popolno in takojšnja improvizacija.

Najbolj eufonična različica porekla plesa je organiziranje tekmovanja, ki so jo organizirali prebivalci slumov in ne krvavi spopadi.

V Buenos Airesu je spomenik tega plesa. Višina skulpture je 3,5 metra.

Argentina – Obdelava vizumov

Leta 2009 je bil med Argentino in Rusijo podpisan sporazum o brezviznem potovanju državljanov. Rusi imajo 90 dni pravico ostati v Argentini brez vizuma. Ponoven obisk je možen 180 dni po vrnitvi iz države.

Argentina – Veleposlaništvo

Veleposlaništvo Argentine se nahaja v Moskvi na ulici Sadovoy-Triumfalnaya, hiša 4/10. Tel .: 232-99-92.

Zemljevid Argentine

Argentina - prosti čas, znamenitosti, vreme, kuhinja, izleti, fotografija, zemljevid

1
Ссылка на основную публикацию
2019