Албанија – одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографија, мапа

Албанија - одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографија, мапа

Албанија Налази се у западном делу Балкана, на југоистоку Европе. Граничи се на Србију, Грчку, Црну Гору и Македонију. Са југозападне стране опере Јонско море, са западним Јадраном.

Становништво Албаније је око 3,5 милиона људи, од којих је 95% Албанаца. Друге националности које га насељавају су Црногорци, Словаци, Грци и Цигани.

Службени језик у овој земљи је албански, али се такође може састати са италијанским, грчким и чак неким слованским језиком.

Локална валута под називом лек је једнака 100 вртића. На полеђини новчанице од 100 до 5000 лекса и кованица у номиналној вриједности од 1 до 100 лекса. У различитим годинама издате су новчанице истог имена, али се разликују по изгледу. Такође у Албанији можете слободно платити америчке доларе и евре.

Попис становништва из 2010. године показује да муслимани у Албанији чине 48,8%, православни – 43% и католици – 8%.

Албанија – главни и главни градови

Главни град Албаније Тирана постао је 1920. године. Становништво мегалополиса је према званичним подацима за 2010. годину – 386.420 становника, а према незваничним – готово милион људи. Његово становништво по питању етничког састава је готово хомогено, углавном Албанци. Град је прилично компактан, и стога је пријатан за планинарење. У њему је концентрисано око 80% свих индустријских предузећа у земљи. У главном граду има врло мало архитектонских атракција. Само у старом центру Тиране постоје очуване традиционалне оријенталне карактеристике.

Такође је могуће приметити и такве велике градове као што су Дуррес, Влора, Берат, Лусхниа, Корцха, Елбасан, Фиери и Скадер.

Албанија – одмор и излети

Обала Јадранског мора је предивно мјесто за одмор читаве породице, поготово што се у Албанији налазе у боровој шуми. Јонско море угодно се разликује од остатка својим малим плажама и кристално чистом водом. Албанија је планинска земља, а позната је и по својим језерима. Скоро сви градови имају своје језеро.

У Албанији, успјешно можете комбиновати море са историјским и културним. Ова земља, поред чистог мора, снега бијелог песка, природе, древне историје и медитеранске климе, нуди богат културни одмор.

1

Албанија – атракције

Тирана је веома леп космополитски град са својим јединственим шармом. Постепено се ослобађа сиве прошлости и цвета тачно пред нашим очима. Постоје многи шармантни удобни паркови, светле предивне зграде, галерије, забавни центри и музеји. У срцу Тиране налазе се прекрасне статуе, фреске и пирамида, у којима је пронађен вечни мир Енвера Хокха. Упркос чињеници да је Албанија имала комунистичку прошлост, град има мноштво верских објеката, цркава, које садрже вриједне зидне слике и иконе.

Недалеко од главног града, Цроуи, стоји средњовековни дворац Сканденберга прихват два музеја и поред дворца радова обновљених Отоманско базар где можете купити сувенире и локалних заната.

Ништа мање занимљиво је тврђава Росафа, која је изграђена прије римског освајања. Године 1913. била је укључена у војне операције.

Један од најстаријих градова Албаније је Берат. Његови архитектонски споменици су наведени у Унесковој листи свјетске баштине, док је сам град музеј на отвореном. Берат често назива граду хиљаду прозора, јер има само изванредне споменике Отоманског царства.

Чаробни град Саранда је погодан за оне који сањају романтичан одмор уз море. Има прилично развијену туристичку инфраструктуру и приступачне цене. У пријатној атмосфери се одмах уздиже путници! Луксузне обале, сликовите улице и непревазиђени пејзажи биће запамћени дуго времена након романтичног одмора.

Али немојте само ограничити на обалу, јер има толико лијепих мјеста у Албанији. Скоро у сваком селу или граду можете пронаћи фасцинантне пејзаже, шармантне куће и сликовите цркве са старим иконама и муралима.

На пример, у Бердуотцхију можете посматрати живот чапља, кравате пеликана и друге једнако лепе птице. Нико не може остати равнодушан на планине пејзажа, боје и културе локалних села, истраживање приступачне и занимљиве археолошке локације као што су напуштеном граду Аполоније и римског амфитеатра у граду Диуросси.

Можете ићи пешачење у планинама Албаније, на пример, на масиву Торрони или на северу земље до Алпа.

Такође постоје дивне руте за бициклистичке излете, зими можете сноубординг и скијање. Осим тога, постоје многе планинске реке, тако да могу да идем рафтинга, кајака или кану обавља, али на местима где је река мирнија.

Албанија – време

Клима у Албанији је умерено субтропски Медитеран. Вруће сухо лето (у јулу +24 +28 Ц) и влажна хладна зима (на сјеверу +6, на југу + 14Ц). Режим температуре зависи од тога колико се локација налази изнад нивоа мора. Јер у неким деловима земље зими има до -20 ° Ц, а током лета не прелази + 10 ° Ц.

Падавине пада у количини од 600-800 мм годишње, а највећи број падне на пролеће и јесен периоде. У планинским подручјима, на надморској висини од око 1000 метара, снежни покривач може трајати неколико мјесеци.

Време у Албанија сада:

Албанија - одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографија, мапа Албанија - одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографија, мапа

Албанија – кухиња

У Албанији се преферира месо (јагњетина, говедина), риба (пастрмка и шаран) и поврће. У једном тренутку, велики утицај на локалну су имали словеначку, турску и грчку кухињу.

Потребно је испробати таква национална јела као кукурецх, фаргеса-тиран, шиш-кебаб, сладолед и слатке пиринчеве пиринче. Лето даје предност супи од краставаца и преваранта.

Албанци воле јаку кафу, то не треба заборавити приликом наручивања у локалном ресторану.

Од алкохола, бела вина су најбоља. Љубитељи јачих алкохолних пића ће бити задовољни, пробајући инфузију херцегова на биљкама, локалним ракијама и воћним ликерима.

Албанија – занимљиве чињенице

Албанци, чудно, потврдјују оно што је речено не климањем, већ једним ударцем главе од стране на страну. Њихов негативан гест одговара нашем “да”, то је климање главе. У Тирани и другим већим градовима ово није тако уобичајено, али у покрајини људи су вјерни својим обичајима, тако да често постоји неспоразум између туриста и локалних становника.

Албанија – регистрација виза

Руски грађани који су одлучили да посете земљу од 30. маја до 31. октобра, да изда визу није потребно (у овом периоду је могуће приватна посета за 90 дана).

Ако постоји национална виза категорије Д за било коју шенгенску земљу или шенгенску категорију виза Ц, албанска виза неће бити потребна. Ако таквих докумената не постоји, морате унапред да се бринете за одговарајућу визу. Под приватним позивом, његов трошак ће бити од 5 долара, а пословна виза коштаће 20 долара.

Албанија – Амбасада

117049 Москва, Митнаиа Ст., д. 8тх
Тел. 230-77-32

Карта Албаније

Албанија - одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографија, мапа

1
Ссылка на основную публикацию
2019