Канада – одмор, знаменитости, време, кухиња, туре, фотографије, мапа

Канада - одмор, знаменитости, време, кухиња, туре, фотографије, мапа

Канада – држава која заузима значајну територију Северне Америке. Ова земља је на другом месту у свету у смислу величине територије. Опере га Пацифиц, Атлантик и Арктички океани. Јужне границе Канада дели са САД, сјевероистоку – са Данском, источном – са Француском. Граница између САД-а и Канаде је најдужа заједничка граница на свијету.

У Канади живи око 34 милиона људи. Археолошка ископавања показују да су у земљи људи живели већ пре 26,5 хиљада година. Блуффисх и Олд Цров Флатс су најстарији археолошки налази у земљи.

Домородци су Индијанци, данас чине око 500 хиљада људи. Канада је земља различитог етничког састава. Према најновијим подацима, насељено је 43 групе народа. Канадчани чине најзначајнији од њих – око 31%. Затим су Британци – 20%, Французи – 15%, Шкоти – 14.5%, Ирци – 13%, Немци – 9.7%, Италијани – 4.4%, Кинези – 4%, Индијанци – 3.8% Украјинци – 3,7%, Холандски – 3,2%, Пољачи – 3%, Аустронесци – 3%, Руси – 1,5%.

Канада се зове земља имиграната. Главни пораст популације је због имиграната из других земаља свијета који знају о изврсним условима за опуштени породични живот, настао у Канади. Нема расних сукоба, људи различитих националности и религија су савршено на послу.

У Канади је успостављена уставна монархија, док парламент функционише. Земља је двојезична, службени језици су француски и енглески. Образована особа, која заузима озбиљно место у држави, говори се на оба језика. Традиционално, чак и извештаји у Парламенту делом се читају на енглеском, делом на француском језику.

С обзиром на посебну разноликост, верска композиција је такође хетерогена. Хришћани сматрају да су 77% становништва Канаде, 17% – атеиста, остали становници земље су представници различитих вероисповести.

Национална валута је канадски долар.

Канада – главни и главни градови

Главни град Канаде је град Отава са популацијом од 875.000 људи. Налази се на обали реке истог имена. У погледу животног стандарда, Отава се налази на 6. месту у свијету. Управља га Савет, на чијем је челу градоначелник.

Град је постао метрополитански град средином 19. века, када су се одвојене јединице спајале у једну државу.

1

Отава карактерише велики број зелених површина и воде. Улице у граду су покривене. Стамбене куће су углавном мале површине. Отава је од зелене поврсине одвојена од приградске зоне (шуме и обрадиво земљиште).

Остали главни градови у Канади су Торонто, Ванкувер, Монтреал и Калгари.

Канада – Холидаис анд Тоурс

Канада је дуго била атрактивна туристичка дестинација. Земља огромне дужине и вишевековне историје концентришу на својој области невероватан број споменика античке и модерне културе. У Канади, они иду за планинарење, аутобус, воду, излете на зрак.

Отпутујте дуж Лавренце Ривер, Куебец Ст., могу се наћи на француском наслеђа које је град Монтреал и Куебец поднесена са стрепњом. И за оне туристе који желе да посете Невфоундланд анд Лабрадор, неће бити у стању да открију историју древних Викинга.

Љубитељи екотуризма Канада ће отворити широк спектар области са невероватном лепотом. Због своје дужине, земља има природне зоне, које се разликују од флоре, фауне и површинских карактеристика. У Канади је изграђено око 40 парковских површина, многа заштићена подручја. Најпознатији су паркови који се налазе на Роцки Моунтаинс-у. Овде постоји могућност не само да размишљате, већ и да се бавите риболовом, планинарењем, вожњом бицикала, пливањем на брзим ријекама.

Те покрајине Канаде, које су у приобалним зонама, имају прилику да туристима демонстрирају љепоту океана. Водене туре су организоване како би се пратио живот птица и велики морски живот у њиховим природним условима. Најбоље је посматрати китове и печате у заливу Св. Лавренце.

Посебно популарни у посљедњих неколико година су запажања дрифтова. Беауфортско море и Атлантски океан пружају ову прилику. Интересантно су и запажања северних светала. Најчешће се види у Ватсон Лаке.

Традиционални празници на плажи су уобичајени у јужним дијеловима земље. Најбоље плаже се налазе у Новој Шкотској и Новом Брунсвицку.

Скијање на скијалиштима и скијашком спусту су врсте активног времена проведбе које многи туристи уживају, у Канади су доступни у многим провинцијама и градовима.

Невероватну популарност ужива туризам у циљу куповине. Вест Едмонтон је један од најпознатијих шопинг центара на свету. Постоји око 800 продавница, три туцета биоскопа, више од 100 ресторана и казина и многих забавних клубова.

Канада – знаменитости

Квебек има листу атракција којима туристи обично обраћају пажњу. Међу њима, Кејп Дијамант, окружен зидинама изграђеним у 17. веку, Цитадела, изградили Британци у 19. веку, зграда Народне скупштине, хотел Шато Фронтениака и други.

У Јацкуес-Цартиер Страиту налази се Национални парк, који се зове Мингански архипелаг. Пећине, гроттои, камење и мостови створили су сами природа, односно, снагом воде. Унутар пећина налазе се прекрасни погледи: необичне формације из остатака древних становника морских дубина.

Први пут Канаде назван је Краљевски пут. Направљено је да вози коњске вагоне. Од краја 18. века овај пут повезује најважније покрајинске градове – Монтреал и Квебек.

У највећем Канаде провинцији (по броју становника) – Торонто међу главним атракцијама – долина Греат Лакес, небодер – Товер ЦН Товер, Арт Галлери, Краљевског Музеја. У овој области налазе се и познати Ниагарски водопади.

У главном граду Канаде – Отава, главни дио града је препознат као Хилл Хилл. Постоји читав комплекс кућа изграђених у стилу “готике”. Година изградње је 1922. године, а кула Свет је централни део композиције.

Канада – време (клима)

Сваки регион Канаде карактерише сопствена клима. То је због велике дужине земље сјевер-југ и са запада на исток.

Зима може бити прилично озбиљна, просечна температура у јануару је понекад -15 степени. Записе о температури у Канади нису неуобичајене. Било је година када је колона термометра пала на -45 степени! И истовремено, ледени вјетрови пухају.

Најнижа температура у зими забележена је у Иукону (-63 степени). Поред тога, висина снежног покривача у неким областима достиже висине 3-4 метра!

Али постоје територије са умереном климом, гдје су и зими и љетом довољно мекане, без изненадних температурних флуктуација. На примјер, на обали Британске Колумбије.

Време у Канади сада:

Канада - одмор, знаменитости, време, кухиња, туре, фотографије, мапа Канада - одмор, знаменитости, време, кухиња, туре, фотографије, мапа

Канада – кухиња

Кухиња Канаде формирана је под утицајем енглеских и америчких традиција. А само у Квебеку доминирају рецепти француског поријекла. А у Новој Шкотској дистрибуирана су и британска и норвешка јела.

Мултинационални састав је главни извор културног мешања. А кухиња није изузетак. Кинески, руски, грчки и украјински третмани су припремљени као своја национална јела. Чак и “брза храна” која долази из Америке, чврсто се успоставила међу ресторанима брзе хране у Канади.

Типичан канадски оброк је сочни бифтек. Направљен је од рибе или меса.

Све о месу је у Канади на врхунцу. Лангетс, печена говедина, шницла су свуда. А “филе-броцхетте” се сматра главним националним јелима. Ово је сланина, нађена на ражњу, са шампињонима и луком. Пржена је на пљувачу.

Супа од поврћа је традиционално прво јело у овој земљи. Најчешће је припремљен са карфиолом и парадајзом. Такође Канадчани су супа са зеленилом, резанци и крутони.

Морски плодови и риба су незаобилазни део менија.

Али врхунац кувања у Канади био је познати јаворни сируп. Припремљен је од пролећног сока канадског јавора. Сок се кува у дебелом стању и не користи се никакав додатни састојак. Да направите литар сирупа, морате узети 40 литара сокова.

Канада – занимљиве чињенице

У Канади, Краљевска полиција. У обичним људима назива се “црвене униформе”, јер је облик ових запослених обојен у овој боји.

Ово је једина структура у свијету која обавља такве функције. У неким провинцијама, коњска полиција нема сву моћ, с обзиром да послују властити полицијски органи.

Полиција је добила славу током периода “златне журбе”. Холливоод је донекле украсио и преувеличао улогу ове службе. До данашњег дана, коњска полиција је главни чувар закона у Канади.

Канада – Виса Процессинг

Да бисте ушли у Канаду, потребна вам је виза. Направљен је преко Амбасаде земље или преко било које акредитоване организације.

Потребни документи:
• пасош,
• Фотографије у боји или црно-белој фотографији,
• Образац за пријаву на француском или енглеском језику,
• Опис руте,
• Информације о расположивости потребног износа валуте,
• Информације из места рада, студије.

Канада – Амбасада

У Москви, Амбасада Канаде налази се на Старокониусхенни Лане, кућа 23. Телефон: 925-60-00.

1
Ссылка на основную публикацию
2019