Contents
Vacanțe 8 aprilie
Ziua internațională a romilor
Sărbătorile au fost înființate la inițiativa Congresului Mondial al Tiganilor, care a avut loc în Anglia la 8 aprilie 1971. Reprezentanții din treizeci de țări au decis să proclame poporul lor o națiune unită și liberă și să sprijine decizia prin introducerea simbolurilor naționale – un steag și un imn. Astăzi, aproximativ 10 milioane de romi trăiesc în lume. Geografia așezării lor acoperă multe țări, inclusiv Rusia. Potrivit unor estimări, aproximativ 200 mii de romi trăiesc pe teritoriul Federației Ruse. În fiecare an, pe 8 aprilie, se organizează diverse evenimente legate de cultura națională romă: festivaluri, expoziții de fotografie, proiecții de film și spectacole. Programul include, de asemenea, neapărat concerte țigănești – cu dansuri, cântece și alte spectacole.
Ziua de naștere a lui Buddha – Printul Siddhartha Guatama (Kambutsue)
Pe 8 aprilie budiștii sărbătoresc ziua de naștere a lui Buddha – Kambutsue. Serviciile ritualice japoneze anuale dedicate lui Dumnezeu sunt ținute în temple budiste japoneze. Istoria ne spune că, pentru prima dată, Kambutsu a fost sărbătorită în 606 într-una din mănăstirile din Yamato, în timpul domniei împărătesei Suyko. Și în 840 ceremonia de sărbătoare a avut loc pentru prima dată în palat. Nimeni nu este destinat să cunoască anul exact al nașterii lui Buddha. Urmasii susțin că acest eveniment a avut loc între 560 și 490 î.Hr.
Legenda descrie nașterea prințului Siddhartha Gautama: Într-o zi soția domnitorului Shuddhodana – Maya, a văzut un vis neobișnuit, în cazul în care unul dintre zeii sub masca unui elefant alb tânăr și puternic cu șase colții snevzoshel din cer, și a luat-o și apoi zeii le-a spus conducătorul că în curând ea va da naștere unui fiu, care este de a deveni iluminat (Buddha). Și sa întâmplat. Maya a aflat că era însărcinată. În doar câteva zile înainte de naștere, ea a mers la părinții ei, cu toate acestea, nu au ajuns la ei, femeia a dat dreptul de naștere în grădină – „Lumbini Grove“ (Nepal), inclusiv o mare varietate de flori parfumate și păsări cântând.
Buddha și-a dedicat toată viața cunoașterii, iar în cea de-a 35-a aniversare a ajuns la cel mai înalt punct al Iluminismului. În următorii ani ai vieții sale, Prințul a transmis oamenilor înțelepciunea și cunoștințele care duceau la purificare și iluminare. Ziua de naștere a lui Buddha – prințul Siddhartha din Guatama – este recunoscută drept sărbătoarea oficială religioasă celebrată în cadrul programului UNESCO la scară globală.
8 aprilie în calendarul național
Gabriel Blagovest
La 8 aprilie, lumea ortodoxă onorează memoria arhanghelului Gabriel, care, apropo, este venerat nu numai în creștinism, ci și în alte religii. Conform Sfintelor Scripturi, Gabriel dezvăluie oamenilor cunoașterea secretă a Ființei și a Domnului. El a înmulțit pe Fecioara Maria cu privire la nașterea iminentă a Mântuitorului. Prin urmare, porecla sa, Blagovest (sau evanghelistul)
În ciuda sfințeniei Vestiri, în unele părți ale Rusiei există o credință – toate nascuti in aceasta zi, sa dovedit greșit. Cu această ocazie, oamenii au dat chiar și zicala: “Ce se va naște în Gabriel, apoi urât și urât”. Amanta a terminat toate treburile mici de uz casnic (tricotat, tricotat) la Blagovestnik, pentru a începe să lucreze în teren începând cu a doua zi. Au existat și semne pentru această zi. De exemplu, sa crezut că dacă cireșele de păsări încep să devină verzi pe Gabriel, atunci este timpul să începem plantarea cartofilor timpurii. Vremea a fost, de asemenea, monitorizată: ceea ce este astăzi, va fi și pe 8 octombrie.
Evenimente istorice 8 aprilie
8 aprilie 1158 – Catedrala Adormirea Maicii Domnului a fost pusă în Vladimir
Pe 8 aprilie, prințul Andrew Bogolyubsky a așezat principala locuință sfântă a Principatului Vladimir-Suzdal – Catedrala Assumption. Templul, construit din piatră albă, a fost cea mai mare clădire din principatul, centrul ansamblului arhitectural al capitalei. Toate ceremoniile de stat importante au trecut în ea. Și la poalele dedicarea lui la altar a avut loc mai marii marilor generali, cum ar fi Dmitri Donskoi, Alexander Nevski și așa mai departe, până la domnia lui Ivan III.
Timp de mult timp în zidurile Catedralei de la Adormirea Maicii Domnului un mare altar – icoana lui Vladimir Fecioara, care ulterior a fost redirecționată la Moscova, sa odihnit. Timp de mai mult de opt sute de ani, Catedrala Adormirii “trăiește”. Astăzi este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari monumente ale arhitecturii antice rusești și este catedrala principală a eparhiei Vladimir. Serviciile divine sunt deseori efectuate acolo, iar restul timpului biserica funcționează ca un muzeu.
8 aprilie 1722 – Prin decretul lui Petru I din Sankt Petersburg, a început o observare regulată a vremii
Prima observație meteo condusă de vice-amiralul K. Cruys. Rezultatele lor și calcularea a fixat pe hârtie, și apoi a efectuat o analiză profundă. Primele Cruys de înregistrare au fost foarte limitate în conținutul și informațiile incluse următorul plan: „Luna – numărul – ziua săptămânii – prezența sau absența vânt sau precipitații – nebulozitate – o estimare aproximativă a temperaturii (cald, cald, rece, rece, studiouri etc.)“ . Desigur, cu trecerea timpului a devenit meteorologice observații științifice din ce în ce în natură, iar în 1724 prima bază de date meteorologice, și, după câteva luni, meteorologii au început să aplice noi metode de observație meteo a fost organizată în Imperiul Rus. Termometrele și barometrele au venit la salvare.
8 aprilie 1766 – În SUA, scara de evacuare a incendiilor a fost brevetată
Semnificația unei astfel de invenții este foarte mare! La urma urmei, aceasta salvează anual câteva sute de vieți în întreaga lume. Necesitatea unor scări de evacuare a incendiilor a apărut în legătură cu construcția de clădiri rezidențiale cu mai multe etaje. Fără o astfel de construcție, oamenii din astfel de clădiri erau oarecum problemați să extragă, mai ales când focul ocupa deja cea mai mare parte din cameră. Prima evadare în incendiu a avut o înălțime de aproximativ zece metri. Puțin mai târziu au venit clădiri de treizeci de metri. Astăzi, se poate observa cu siguranță că apariția scărilor de evacuare a incendiilor a facilitat foarte mult munca salvatorilor profesioniști și, de asemenea, a salvat viețile a sute de mii de oameni.
8 aprilie 1783 – aderarea Crimeei la Rusia
În 1783, armata rusă zdrobit Hanatul Crimeii, și 8 aprilie împărăteasa Ecaterina a II-a emis un manifest privind aderarea Crimeea la Rusia. Pregătit documentul Grigory Potemkin a primit titlul celui mai strălucit prinț al lui Tavrichesky. La mijlocul secolului al XX-lea, Crimeea a fost transferată Ucrainei. Apoi, Hrușciov a spus că este o formalitate obișnuită atât ca Ucraina și Crimeea, la momentul au fost parte a Uniunii Sovietice, și nimeni nu ar fi putut prezice că Uniunea Sovietică sa prăbușit în cele din urmă, și Ucraina prin declararea în sine nu este dependentă, darul nu vor fi returnate.
8 aprilie s-au născut
– Nikolai Rezanov (1764-1807 gg.) – comerciant-diplomat, unul dintre fondatorii ruso-american Company, organizatorul primei expediții mondial rus Krusenstern.
– Leonid Starokadomsky (1875-1962 gg.) – un cercetător arctic, o figură medicală remarcabilă. A participat la expediția hidrografică în Oceanul Arctic. Apoi, echipa a deschis tărâmul nordic, numit Țara Imperială. Numele aproape tuturor membrilor expediției au fost ulterior uitați, dar Starokadomsky a avut noroc. Ulterior, numele exploratorului arctic a fost numit o insulă în Marea Laptev.
– Nikita Mihailovski (1964-1991) – actorul sovietic. Anumite actor faima a adus un film cu participarea sa, „Nu pot visa“, publicat în 1980. Filmul a jucat Mihailovski. Actorul tânăr a dat speranțe mari cinematografului rus, însă o boală teribilă și-a luat viața la vârsta de 27 de ani.
– Tamerlan (1336-1405 gg.) – general, om de stat din Asia Centrală. Este unul dintre cei mai mari cuceritori ai lumii. Tamerlan a jucat un rol imens în dezvoltarea Asiei Centrale. După ce a devenit conducătorul lui Samarkand, a creat o armată uriașă, care, condusă de el, a comis numeroase campanii anexești. De asemenea, Tamerlan a adus o mare contribuție la dezvoltarea culturii și educației, a contribuit la construirea monumentelor și a altor structuri culturale.
Astăzi, pe 8 aprilie
Vasile, Anna, Alla, Irina, Gabriel, Mark, Larissa, Jana, Dionisie.