Да ли је могуће крстити дете у посту? У којим годинама је најбоље држати заклетву и можете ли крштити дијете у посту?

Да ли је могуће крстити дете у посту? У којим годинама је најбоље држати заклетву и можете ли крштити дијете у посту?

Имате дијете, а ви, као и сваки православни хришћанин, мислите на чињеницу да је за дијете потребна церемонија крштења.

Ово је најважнији корак у животу човека од његовог рођења.

Да ли је могуће крстити дете у посту?

Шта је потребно за ово?

Како правилно припремити заклетву?

Покушајмо да одговоримо на ова и многа друга питања везана за ову мистерију.

Да крштите дијете – у којој је доби то боље учинити?

У тренутку крштења, Божја милост је презадовољна човеку. Захваљујући овом Закраменту, особа пронађе посредника у личности свеца чије се име дају дјетету при крштењу. Што се тиче имена – ово је врло важна тачка.

Недавно је постало веома модно да позовем стране имена странака која нису православна. У овом случају дјетету се добија друго име код крштења. Заправо, ово име постаје главно, јер се једино може запамтити о здрављу или учествовати у другим сакрацијама цркве користећи име које је дата при крштењу. И то је врло добро ако га особа познаје.

Родитељи одлучују када крштити своје дете.

1

Идеално је да дете треба крштити до 40 дана од момента рођења. Четрдесет дана за православне је значајан период. 40-тог дана у Старобезбеном цркву дијете је доведено у храм, а посебне молитве су прочитане над младом мајком. Наравно, можете крштити у било које доба.

Данас се много говори о крштењу деце у дјетињству. Наводно, дете и даље не разуме ништа и стога не може да разуме шта се догађа и да буде верник. Али у ту сврху, кумови се дају човеку тако да га доведу у православну вјеру.

Противници крштења новорођенчета тврде да смо крстили дијете у дјетињству, лишили смо му права избора вјере. Али да размислимо, и заправо у свим религијама постоје ритуали који се спроводе преко беба, што их чини присталицама ове или друге вере. Вера родитеља и њихова жеља да подигну своје дијете у православље и обред се одржава.

Да ли је могуће крстити дете у посту?

Можете! Сакрамент крштења се врши без обзира да ли је брзо сада или не. Али вреди запамтити да у Ленту, на примјер, крстимо највише само суботом или недјељом.

То је због чињенице да су посјете доста дугачке, а између јутарњих и вечерњих услуга веома кратке празнине. Зато је боље унапред договорити свештеника о датуму и времену крштења.

У православној цркви нема ограничења за обред крштења, осим ако не постоје техничке препреке.

Дакле, недвосмислен одговор на питање “Да ли је могуће крштити дијете на посту?”: Да, могуће је.

Да ли постоје разлике у крштењу дјетета у посту: како се све догадја

Сакрамент крштења у типичном дану или посту се не разликује. Једина ствар на овој функцији, свештеник може бити више заузет него у нормалном дану. Ово је посебно важно за Поста. Због тога унапријед планирајте дан уредбе и ускладите га са клериком.

Пре закрамента, следбеници морају нужно да разговарају са свештеницом. Ово је веома важно, јер ће током овог разговора свештеник рећи куму коју одговорност преузима сами себи. Данас је то обавезна процедура. А ово је врло тачно, јер многи људи то раде лагано, верујући да је дужност кумова да дају поклоне за празнике. Ако кумови могу доћи само на дан крштења, они могу разговарати са свештеницом у било којем другом храму где ће им се након разговора дати сертификат. Жртве морају нужно признати и учествовати пре заклетве.

Поред тога, у православљу, само два захтјева се предају крадама:

– примаоци морају бити православни и вотсерковленними;

– једно дијете не може бити крштено од мужа и жене.

Све остало је предрасуда.

Пре закрамента, крадови морају набавити крст, кошуљу и пешкир. Поред тога, платите сам закрамент. Наравно, ако немате средства, дете мора крштити бесплатно.

Сакрамент крштења траје око четрдесет минута. Почиње са Обавјештавањем, када се прочитају посебне молитве (забране) над онима који се припремају за крштење. Овде кумови за себе и бебу одрекну Сотону и комбинују Христа.

Након објављивања, почиње сакрамент. Новорођенче је три пута уроњено у фонт, уз посебну молитву. У то време, кум (за девојку) или кум (за дечака) припрема се да одведе новорођенчад из фонта, држећи пешкир. Онда је дијете обучено крсташком кошулом или хаљином и носи крст на њему.

Након тога следи Сацрамент – Потврда. Свештеник помаже делове тела бебе са освећеним од стране Светова у име Светог Духа.

Затим, кумови са Богсоном и свештеником направи три круга око фонта, на тај начин симболизујући духовну радост из комбинације с Христом за вечни живот у Краљевству небесима.

Свештеник чита извадак из Јеванђеља по Матеју и Епископа Апостола Павла. На крају, чудо се опере са делова тела детета са посебним сунђером намоченим у свете воде. Онда клерик прелази косу са дјечје главе попречно, ставља их на равну колач од воска и потопи у фонт. Молитве се чине о новопостављеним и његовим следбеницима.

Онда следи обред црквене. Свештеник пролази са дететом у рукама у храму, као и Краљевска врата и доноси бебу до олтара (девојке не доприносе). То симболизује прву доношење бебе у храм. Након тога, дете се враћа родитељима. Закрамент крштења је завршен.

Пожељно је да су прве недеље, кумови довели бебу у заклетву и, наравно, покушали да подигну његовог божура у православној вери.

1
Ссылка на основную публикацию
2019