Да ли је могуће крстити дете за Ускрс – одговор свестеника. Да ли је могуће крстити дете у посту прије Ускрса: “за” и “против”

Да ли је могуће крстити дете за Ускрс - одговор свестеника. Да ли је могуће крстити дете у посту прије Ускрса: "за" и "против"

Уз рођење дјетета, православни родитељи забринути су за питање његовог крштења. Понекад постоје ситуације када се церемонија мора одржати на посту прије Ускрса или самог Ускрса.

Дуго се расправљало о овом питању, и често ово питање остаје отворено за многе родитеље. Да бисмо се суочили са овим проблемом, потребно је проучити све предности и недостатке. Питали смо православног свештеника о овоме.

Суштина закрамента крштења

Крштење је једна од седам великих светих хришћанства. Његова суштина у чишћењу човека од греха, дегенерација у нови живот и поштовање вере.

Историја обреда крштења каже да је после васкрсења Исуса Христа било мало људи који су прихватили хришћанску вјеру. У принципу, само су одрасли крштени, што је доносио ову одлуку свјесном.

Ритуал је по правилу био тајно вођен, јер су православни хришћани прогоњени због вере и чак погубљени. Када је било мало хришћана, тај закрамент је био изведен углавном на великим црквеним празницима.

Постепено се хришћанска вјера ширила све више и крштавала не само одрасле већ и бебе.

Када је боље крстити дете

У православљу нема строжих временских ограничења. Раније је беба донета у храм не пре осмог дана живота, већ традиционално на четрдесет. У суштини, то је због чињенице да је жени након порођаја дозвољено да уђе у храм тек 40-тог дана. Преко мајке бебе, свештеник чита посебне молитве, након чега жена може присуствовати крштењу свог детета.

То не значи да церемонија треба одржати на овај дан, поготово ако пада на Лент или велики црквени празник. Ништа страшно неће се догодити ако то учините мало касније.

Међутим, Постоји ситуација у којој је неприхватљиво одлагати крштење. Ако је дијете озбиљно болесно, онда није битно, пости се сада или сјајан празник. Неопходно је држати обред што је пре могуће, тако да беба има свог анђела чувара. У овом случају, он се може крштити чак иу болници или јединици интензивне неге.

1

Услови крштења

Према православним канонима, на дан заклетве не постоје забране, без обзира на пост или одмор, на који пада. Верује се да се Господ радује сваком човеку који верује особи и не поправља му било какве препреке. Поред тога, ако се фокусирате на црквене празнике, дане комеморације и бројне постове, у принципу би било тешко покупити дан за крштење. Стога, нема ограничења за обред прије Ускрса или касније.

Једини проблем који може настати током овог периода је банално запошљавање свештеника, јер се током поста и ускршње недеље услуге одржавају готово свакодневно.

Сваки храм има своја правила, па се препоручује да се унапред води и сагласи се са свештеницом о дану закрамента.

Урадите свештенство крштења у посту

Понекад се околности развијају на начин да обред крштења пада на период Поста. И онда многи родитељи сумњају: да ли је могуће крштити дијете у посту? Не постоји директна забрана одржавања закрамента током овог периода, упркос примедбама неких клерика.

Међутим, вреди напоменути: уобичајено је организовати крштења за бучне празнике и забаву, који су праћени употребом меса и других јела од производа животињског порекла, као и алкохола. Ово је непримјерено током поста. Међутим, ако сте, ипак, одлучили да крстите мрвицу током периода постења, можете покрити сто из посуђених посуђа и одустати од алкохола.

Верује се да је то Најбољи дан крштења детета четвртком у четвртак. На овај дан особа чисти његов дом и тијело. Понашање закрамента у Чистем четврту симболизује ослобађање човјека од првобитног греха, душа се прочисти и он може испунити обновљену Пасху.

Да ли се крштења одигравају на Ускрсу?

Ускрс за многе је повезан са поновним растом света и човјека у бољи живот. Нема директних забрана одржавања закрамента на дан ускршњегавања. Крст се може одржати на крају празничне литургије.

Међутим, мало је вероватно да ће доћи до свештеника који ће се сложити да обавља обред, осим ако је, наравно, крштење потребно за озбиљно болесно дете. Разлог је банални замор.

Вечерњи сервис се глатко претвара у јутарњу литургију. За било који свештеник, Ускрс је сјајан празник који желите да упознате са својом породицом. Према томе, родитељи треба размишљати не само о њиховим жељама, већ и за старање о другима. Свештеници, због загушења, постављају одређене дане за уредбу којом се регулише ритам рада.

С обзиром на све наведено, одговор на питање: да ли је могуће крштити дијете на Ускрсу, биће позитивно, али ако је вриједно радити или не, родитељи дјетета одлучују. Можда би било оправдано одложити тај датум неколико седмица, када су празници завршени, а живот цркве ће ући у уобичајени ток.

Аргументи “за” и “против” одржавања закрамента у посту и на Ускрс

Пре него што се одлуче да обављају обред на посту или Ускрс, родитељи морају научити све предности и слабости таквог корака.

Аргументи “за”

• Особа је ослобођена првобитног греха у периоду универзалног хришћанског прочишћавања душе и тела;

• Савршена закрамента за Ускрс је још један разлог за прикупљање целе породице за столом и прославе рођења новог Хришћана;

• Можда ће специјално стање душе које сваки хришћански доживљава током овог периода пренети на дете, а то ће му помоћи да пренесе обред без узбуђења и суза.

Аргументи “против”

• нађите свештеника који се слаже да држи свечаност крштења током поста и ускршњег периода је довољно тешко. У то време свештеници су јако оптерећени дуготрајним службама богослужења. Осим тога, током брзог, свештеник покушава да пружи максималну пажњу и време болешћу. Спроводите учеснике и соборозхированииа. Због тога се од већине свештеника тражи одлагање обреда на каснији датум, осим ако је, наравно, ово хитан случај, како је горе описано;

• Пре Ускрса, а посебно на дан Ускрса, цркве су гомиљене са парохијарима. Дете се може уплашити толико људи, бити маскиран и нервозан у време свечаности;

• Бучни празници су непримерени током периода поста, а празник који се састоји од посуђа можда не воли неке госте.

Како избјећи непријатна изненађења

Да би избегли проблеме, одлучили су да обављају церемонију у посту или на Ускрс, родитељима је потребно:

• Узимајући у обзир оптерећеност свештеника током овог периода, унапред се с њим сложите о понашању обреда;

• Ако се крштење догоди у посту, пажљиво размислите о празничном менију, узимајући у обзир сва ограничења;

• Свештеник ће дефинитивно одредити дан и време за разговор са будућим курвама. Морају бити спремни за ово;

• Ако је могуће, не само кумови, већ и родитељи треба признати и учествовати пре заклетве.

Верује се да ће дијете рођено на Ускрса постати познато. Осим тога, особа која је рођена у подне на светој Христовој недељи ће постати сјајна и чак бити у стању да утиче на ток историје. А деца рођена у Вастерној недељи се одликују снажним здрављем.

С обзиром на све наведено, можемо закључити: можете крштити било који дан. Међутим, ако држите пост, а време пати, боље је одложити обред на неколико недеља да прослави овај догађај када је пост завршен. И, наравно, морате размишљати не само о себи, већ о свештеницима који су веома заузети током овог периода, и има људи којима је потребна његова помоћ.

1
Ссылка на основную публикацию
2019