Као и код васпитања, не потискујте личност детета

Као и код васпитања, не потискујте личност детета

Подизање детета је одговорна ствар. Потребно је максимално стрпљење и минимална амбиција родитеља. Дете треба водити и заинтересовати, а не присилити, потискивати његову слободу избора.

Многи родитељи се руководе принципом: “Ми смо одрасли – знамо боље”. Делимично, ова изјава је тачна, међутим, који су начини коришћења у овом случају од великог значаја. Често је родитељско “морало” скривено “Ја желим”, а у њему нема никакве манифестације бриге. Како можете едуковати дијете без потискивања његове личности?

Савети

  • Дати дјетету слободу избора. Од ране године мора да схвати шта је лично мишљење. Ако жели да насликава обојеног човека или дрвећа у плавом, онда ће то и бити. Не спречавајте дете да фантазира. Временом ће му свет око њега показати праве боје.
  • Још теже када родитељи покушавају да подигну талентованог геека. Стога, од детињства дају своје дијете свим могућим круговима развоја. Родитељска жеља је разумљива, али прво треба да погледате своје дијете, разумете његове способности, питајте о његовим жељама. Водите се оним што је удобно и корисно за дете, а не за вас!
  • Нема ауторитарности! Комуникација са дететом треба да се заснива на принципу дијалога. Не прекидајте га, будите мирни, не завршите реченицу за дете. Дајте му слободу у изражавању мисли. И запамтите, седам императивних фраза – ово је већ предавање!
  • Када образујете разговор, погледајте дете у очи, покушајте да гледате на исти ниво. Избегавајте положај “шеф-подређеног”. Разговарајте са дјететом као одраслом особом, једнака особи. Он ће се сећати тога и поштоваће свог саговорника родитеља у будућности.
  • Немојте казнити дете за лоше оцене у школи. Напротив, дозволите ми да схватим да он може боље да студира, понуди му помоћ у савладавању предмета. Прекомерна ригорозност и захтевност развија комплекс инфериорности. И требали бисте имати приоритет психолошког здравља детета, а не евалуацију.
  • Немојте скривати похвале, ако ваше дијете има најмање успјеха. Мотивирајте га за још веће победе и развој.

Циљ васпитања детета је формирање и развој здраве хармоничне личности. Родитељи треба да дају приоритет и да не дају слободу у личне амбиције и емоције. Родитељ и дете су, пре свега, партнери, где одрасла мудрост и детињасте жеље требају пронаћи погодан компромис.

Текст: Катерина Пчелникова

1
Ссылка на основную публикацию
2019