Карактеристике развоја близанаца у раном узрасту и честе грешке које родитељи допуштају у свом васпитању

Карактеристике развоја близанаца у раном узрасту и честе грешке које родитељи допуштају у свом васпитању

У модерним породицама, близанци су све више рођени. Тешкоће почињу већ током трудноће: тешка трудноћа, темељно лекарски преглед, рано рођење, деца са вишеструким трудноће се обично рађају са мањом тежином.

Дијете са мањом тежином током трудноће добило је неадекватне количине храњивих састојака од његовог брата или сестре, тако да се у будућности обично развија мало спорије. Разлике у физичком развоју постепено се смањују на нулу, али психолошки један од њих стално заузима водеће позиције – то треба узети у обзир у процесу образовања.

Карактеристике развоја близанаца у раном добу

Хаппи родитељи близанаца треба да буду свесни да су њихова деца првобитно рођена са мање тежине, а у поређењу са својим вршњацима у одојчета ће се полако развијати: Касније ће задржати главу, седи, пузати и покушајте себе као говорника. Уз мање одступања, родитељи не би требали подизати панику – за 1-2 године разлике неће бити видљиве. За потпуно развијен физички и психички развој близанаца, родитељи морају препознати да је свако дете индивидуално упркос вањској сличности.

Деца у почетку расту у блиској сарадњи са међусобно, која намеће је неизбрисив траг на њихов развој, тако да је веома важно надлежан приступ образовању. Дете сваког тренутка види физичку копију са истим проблемима као и његова. Сви важни догађаји у његовом животу су заједно са копијом: први купања, храњење, прва шетња и другим важним тренуцима бебе. Обично близанци облаче једнако, дају им сличне играчке, често називају сагласна имена, а онда су збуњени. Да би поједноставили комуникацију са близанцима, родитељи чак дозвољавају себи да се зову деца или нешто друго, али без употребе имена. Према томе, рођаци својим радњама бришу фине линије разлика између деце.

Често близанци граде свој свет и не морају да комуницирају са другом децом. Они чине посебан језик, чије разумевање је доступно само њима. То проузрокује заостајање у развоју говора, а у будућности су могуће и потешкоће у општем менталном развоју. Деца често копирају грешке говора, јер су ограничене само на комуникацију међу собом. Да би се избегао такав проблем, стручњаци препоручују промовисање проширења круга комуникације близанаца.

Уобичајене грешке које родитељи чине приликом образовања близанаца

Чак и уз едукацију хетеросексуалних близанаца, родитељи праве велики број грешака, а главни су сљедећи:

• не подстичу јединственост личности сваког дјетета;

• даје недовољно времена за индивидуалну комуникацију са сваким дјететом, што помаже у ограничавању интереса;

• нагласити сличност близанаца, често дају генеричке поклоне;

1

• лишени независности у обављању задатака који су изводљиви за једно дијете, тврдећи да дјеца треба све учинити заједно;

• не узимају у обзир интересе једне од дјеце – често их шаљу на један одјељак.

Као дете одваја свој идентитет од својих родитеља, формира свој унутрашњи “ја”, али близанци и морају да науче да се раставити од својих колега.

1
Ссылка на основную публикацию
2019