Добра вијест од научника: хемотерапија има алтернативу

Добра вијест од научника: хемотерапија има алтернативу

Педесет посто жена у лечењу рака дојке неће бити потребна хемотерапија, због посебно одабраног лечења, кажу амерички стручњаци у лечењу рака.

Др. Јулие Гралов, специјалиста за рак дојке у Центру за истраживање рака у Сијетлу, подсетио је да су онколози прије 10 година препоручили хемотерапију свим женама са раним раком.

Међутим, данас геномски тестови омогућавају лекарима да утврдјују подложност лековима или отпорност на лечење, тако да данас половина жена одбија традиционалну хемотерапију у корист мање токсичне циљане терапије лековима.

“У поређењу са хемотерапијом, која је најтоплија метода лечења, ефикасна алтернатива коју предлажемо у облику хормонске терапије је, наравно, веома добра замена за пацијенте”, каже Гралов.

Радиатион Онцологи у Центру за истраживање рака у паралелно ради на новим методама које би значајно умањиле настали зрачење за неке пацијенте са карциномом дојке.

Др Јанице Ким, специјалиста радиотерапије за рак дојке, планира да води нови протокол за лечење раних фаза рака дојке. Стандардни третман понављања болести је мастектомија (уклањање дојке) без употребе зрачне терапије, с обзиром да превише зрачења често доводи до неповратног оштећења нормалног ткива дојке.

Уместо тога, у складу са новим приступом, жене ће бити понуђена лумпецтоми (поновљена уклањање тумора дојке), затим “убрзаним делимичном зрачењем дојке”, тј утицаја на тумора кревету високих зрачења доза два пута дневно за укупно пет дана.

Ако се ова метода показа ефикасном, жене ће бити мање изложене хируршким интервенцијама и радиотерапији.

1
Ссылка на основную публикацию
2019