Лобелиа – лековита својства и примена у медицини

Лобелиа - лековита својства и примена у медицини

Лобелиа – општи опис

Лобелиа (Лобелиа инфлата, лобелиа надуване) – Херб, бела влакнаст корен, стем разгранати, 50 цм, усправно, угаону, црвенкасту боју. Лист је редован, издужен-овоидан, сјајан зелен с космичким венама.

Мали билаберги су плави или плави, имају кратке ноге и сакупљају се у великој мери у четку, цветни период је у јуну и јулу. Воће – двухнездие надувене кутије са малим овалним смеђим семенкама, зрело крајем лета.

То је отровна биљка!

Лобелиа – врсте и места раста

Домовина лобелије се сматра Сјеверном Америком. Тренутно се налази у централној и источној Европи. У Русији и Украјини је баштенска култура и савршено прилагођена природним условима. У дивљини се може наћи у области приобалним водама и свежом водом, може да расте чак и на дубини од 60-80 цм врста :. лобелиа спаљивања, расте на Иберијском полуострву и Француској, лобелиа сидиацхелистнаиа, наћи и гајеног на Далеком истоку.

Лобелиа – лековита својства

Ова биљка се користи као лек за прети колапс када заразна тровања организам лезија угљен моноксид, астма, пертуссис кашаљ. Такође се узима са соларним и топлотним шоком и стимулише надбубрежну функцију у тешким заразним болестима.

У акутном неуспеха срца, претњу колапса, пада васкуларног тонуса и смањење притиска, а након губитка крви ЛОБЕЛИА лекова утичу на периферним крвним судовима, подигну свој тон.

Лобеланин и лобеладински алкалоиди укључени у њега се користе као агенси у случају тровања, укључујући гасове и лекове. Користе се и за уклањање асфиксије новорођенчади и за поновно успостављање дисања у утопљеним људима иу различитим случајевима који захтевају стимулацију дисања.

Лобелиа – дозни облици

Алкалоиди, који су богати овом биљком, садржани су у свим његовим деловима, тако да народни лекови користе лишће, семе, цвеће, стабљике. Службена медицина користи лек лобелил, (лобелиа хидроцхлориде), што олакшава повлачење од пушења. Отпорне материје – лобелиум, лобинин, норлобеланин, норлобеланидин, лобеланин, лобеланидин итд. се добијају углавном када се у централном стеблу формира зелено воће. Сировина се осуши на температури од 50-60 ° у сушилицама и чува се 2 године.

Лобелиа – рецепти

– Тинктура бронхијалних грчева атстме: 100 г Лобелиа биљка грејани заједно са 300 мл 70% алкохола, 30 минутног на веома ниској температури, инсистирају 2 недеље протседитт. Узмите 5-10 капи као антиспазмодни.

1

– Код лечења респираторних болести препоручује се узимање сувог лишћа лобелије у дози од 0,2-0,6 г 3 пута дневно. Не узимајте без консултовања са доктором!

Лобелиа – контраиндикације

Ова отровна биљка, која у великим дозама може паралисати дисање и изазвати повраћање и дијареју, или бол у стомаку, сужење ученика. Поред тога, велике дозе превише повећавају крвни притисак, па је забрањено користити људима који су склони изненадној промјени притиска.

Лобелиа – интересантне чињенице

– Лобелиа у својој домовини у Северној Америци индијанци су користили као дуван. Трава за пушење могла је да осети светлосни ефекат, слично сензацијама када пуше марихуану. Данас се траве додају неким врстама дувана.

– Лопатице се користе у анти-астматичним цигаретама.

1
Ссылка на основную публикацию
2019